Antti Rautiainen (anttirautiainen) wrote,
Antti Rautiainen
anttirautiainen

Moskova toivoi hävitystä - Artikkeli Davosin kokouksesta Moskovassa. Muutoksen kevät #23

Moskova toivoi hävitystä

29.-30. lokakuuta Maailman talousfoorumi, tunnettu myös "Davosin foorumina" järjesti tapaamisen Marriot Grand Hotelissa Moskovassa. Kokouksesta ilmoitettiin laajalle yleisölle aivan viime hetkessä, ja niin Moskovan aktivistit saivatkin hämmästyksekseen lukea Izvestiyasta ja muista valtalehdistä neljä päivää ennen kokouksen alkua sekä kokouksesta, että siitä että kaupunkiin odotetaan 25-30 000 "antiglobalistia", esimerkiksi "espanjalaisia trotskisteja ja italialaisia eläinoikeusaktivisteja" aiheuttamaan laajaa tuhoa ja hävitystä.Valtamedia tiesi myös kertoa että "nämä ryhmät lietsoivat heinäkuussa väkivaltaisuuksia Italian Genovassa ja surmasivat ihmisiä". Hämmennystä aiheuttanut myöhäinen tiedotus sai myös selityksen, kun selvisi että kyseessä on itse asiassa jokseenkin paikallinen tapahtuma, johon itse WEF:n vakionaamoja saapuu vain muutamia, ja suurin osa osanottajista onkin paikallista bisnes-eliittiä. Tästä huolimatta tilaisuus tarjosi valtamedialle hyvän tilaisuuden levittää disinformaatiota ja valheita. Hysterian tarkoitus oli ilmeisesti myös antaa järjestystä valvomaan komennetuille sisäministeriön pahamaineisille OMON-joukoille valkoinen kortti pitää komentoa yllä samaan malliin kuin Tbilisissä 1989 ja Vilnassa 1991, sekä kasvattaa todellisuuden ja media-maailman välistä kuilua yleensäkin.

Suhteellinen todellisuus

Anarkistien ja radikaaliekologien ensimmäinen reaktio oli kieltäytyä kommentoimasta valtamedian journalisteille jotka soittelivat heille pyytäen päästä kuvaamaan "mellakoiden valmistelua". Fasistinen "Kansallis-Bolshevikkien Puolue" käytti tilaisuutta hyväkseen ja ilmoitti tv-haastattelussa olevansa organisoimassa tuhansien henkien vahvuista mielenosoitusta. Täysin todellisuudesta irrallaan oleva mediamaailma sopii mainiosti fasistien myyttejä luovaan strategiaan, sen sijaan maailman rakentavaan muokkaamiseen pyrkiville liikkeille se on suuri ongelma. Itse hotellilla kansallisbolshevikkeja ei näkynyt, muutamia "Venäjän Kansallisen Yhtenäisyyden" jäseniä kylläkin - he olivat ilmoittaneet vastustavansa globalisaatiota mutta murskaavansa kaikki antiglobalistit.

Tällaisin reunaehdoin ja lyhyen varoitusajan takia oli ilman muuta järjetöntä lähteä järjestämään mitään asiapohjaista toimintaa. Niinpä Moskovan aktivistit päättivät keskittyä raportoimaan Venäjän indymedian sivustolle (http://russia.indymedia.org) mitä kaduilla oikeasti tapahtui, vastineeksi valtamedialle.

Prahan tapahtumien aikaan maailmantalouden globalisointia pakkokeinoin kritisoivan toiminnan järjestäminen Venäjällä oli vielä mielekästä, mutta nyt kun äärioikeistolaiset kasakkajärjestöt järjestävät omia WTO:n vastaisia mielenosoituksiaan, uusoikeistolaiset yrittävät käyttää Venäjän Indymediaa oman asiansa edistämiseen "sananvapauden" nojalla ja erilaisten antisemitististen "kommunisti"-puolueiden edustajat verkostoituvat Attacin kanssa, toiminnasta alkaa mennä maku, ja itse kukin alkaa olla entistä vakuuttuneempi siitä että enemmän töitä pitäisi tehdä globalisaation puolesta kuin sitä vastaan.

Sitä saa mitä pyytää

Lopulta Venäjän valtamedia sai haluamaansa hävitystä, joskin toisella suunnalla kun sitä alunperin odotettiin. Tiistai-iltana 30. lokakuuta 200-300 oikeistolaista skinheadia hyökkäsi torille Tsaritsynon metro-asemalla rautakangin aseistautuneina ja tappoi paikan päällä intialaisen ja armenialaisen miehen kallot murskaamalla. Myöhemmin osa joukosta hyökkäsi afgaanien asuttamaan hotelliin Kahovskayan metro-aseman lähellä, pogromin koko saldo on toistaiseksi 2 kuollutta ja 23 haavoittunutta, mukaan lukien 7-vuotias poika, joista 5 hengenvaarallisesti.

Valtamedia tietysti "järkyttyi" tapahtumista, mutta esimerkiksi "Moskovan Ilta-Sanomille", Moskovskiy Komsomolets-lehdelle ei ollut mikään ongelma julkaista heti seuraavalla sivulla "kaukasialaisongelman" hallinnointia koskeva artikkeli. "Kaukasialaisongelma" on osa Moskovan kaupunginjohtajan Juri Luzhkovin virallista retoriikkaa, ongelma on siis se että pääkaupungissa on liikaa "ei-venäläistä ainesta". Tuskin Luzhkov voi kaukasialaisia poiskaan heittää, koska miljoonat oleskeluluvattomat siirtolaiset ylläpitävät lahjuksillaan Moskovan 150 000 hengen vahvuisia poliisivoimia joille muuten ei olisi varaa maksaa palkkoja. Sopiva määrä vihapropagandaa pitää kuitenkin kaukasialaiset aloillaan, tästä myös laajat natsiryhmät ammentavat suosionsa. Kaikkialla maailmassa natsiryhmien vaikutusvalta on suoraan verrannollinenvirkavallan, median ja poliisin asenteisiin.

Antti Rautiainen
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments