Antti Rautiainen (anttirautiainen) wrote,
Antti Rautiainen
anttirautiainen

Vinkkejä laajan kansanliikkeen perustamiseksi Julkaistu Megafonissa #5 keväällä 2002.

Vinkkejä laajan kansanliikkeen perustamiseksi, osa 1

Laajapohjaisen kansanliikkeen perustajan on ilman muuta aloitettava keksimällä hyvä nimi laajapohjaiselle kansanliikkeelleen. Hyväksikoettu käytäntö on, että laajapohjaisen kansanliikkeen nimessä on esim. sanoja "demokraattinen", "yhteisvastuu", "vastaan" "foorumi", "vaihtoehto", "kansalais", "kriittinen", "demokratia", "puolesta", "kansan", ja niin edespäin. Hyviä, käyttämättömiä nimivaihtoehtoja laajapohjaiselle kansanliikkeelle ovat esimerkiksi "Kansalaisten vaihtoehtofoorumi" ja "Kriittinen yhteisvastuuliike". Kannattaa kuitenkin pitää kirjaa jo käytetyistä nimivaihtoehdoista, olisihan noloa jos laajapohjainen kansanliikkeesi olisi saman niminen kuin jokin menneisyyden laajapohjainen kansanliike!Vinkkejä laajan kansanliikkeen perustamiseksi, osa 2

Laajan kansanliikkeen perustaminen alkaa perustamiskokouksesta. Perustamiskokoukseen on hyvä kutsua kohteliaisuudesta valtionapua nauttivia, vakiintuneita järjestöjä. Nämä eivät tosin voi osallistua virka-ajan ulkopuolella koska niillä ei ole aktivisteja. Kutsua vastaan on kuitenkin mahdollista saavuttaa oikeus valtionapua nauttivan järjestön kopiokoneen käyttämiseen.

Vinkkejä laajan kansanliikkeen perustamiseksi, osa 3

Laajan kansanliikeen perustamiskokoukseen kannattaa hankkia paljon herkullista ruokaa. Koska kukaan muu ei saavu perustamis-kokoukseen, voit syödä sen kaiken itse.

Vinkkejä laajan kansanliikkeen perustamiseksi, osa 4

Perustamiskokouksen jälkeen voit aloittaa mielenosoituksen järjestämisen. Jos haluat mielenosoitukseen enemmän kuin 15 osallistujaa, järjestät mielenosoituksen yhteyteen punk-festivaalin. Tämä ei kuitenkaan kannata jos kansanliikkeen kohderyhmä on siivottomuutta kaihtava keskiluokka. Tässä tapauksessa mielenosoituksen järjestäminen kannattaa jättää väliin, ja siirtyä suoraan kohtaan "valtionavun hakeminen".

Vinkkejä laajan kansanliikeen perustamiseksi, osa 5

Jos kansanliikkeen alkuinnostus vaikuttaa sinusta liian suurelta, voit ehdottaa katuteatterin järjestämistä mielenosoituksen yhteyteen.

Vinkkejä laajan kansanliikkeen perustamiseksi, osa 6

Laaja kansanliike tarvitsee huomiota, siis mediaa on osattava käyttää hyväkseen. Toimittajien saaminen mielenosoituksiin ja muihin rientoihin on tunnetusti työn takana. Itse en ole kokeillut, mutta kerrotaan että kustantamalla taksit ja lounaan toimittajat usein suostuvat saapumaan paikalle, siis jos siellä on lämmitetty aitio. Lehdistötiedotteeseen kannattaa varmuuden vuoksi laittaa tavuviivat ja visuaalisia käsittämistä helpottavia kaavioita.

Vinkkejä laajan kansanliikkeen perustamiseksi, osa 7

Jokaisella laajalla kansanliikkeellä on oma tiedotuslehti. Lehti on kuukausittainen, ja ilmestyy kaksi kertaa vuoden väliajoin. Lehteä kannattaa myydä tilaisuuksissa, joiden osanottajat luulevat että heillä on velvollisuus tukea kansalaistoimintaa kritiikittä, esimerkiksi tukikonserteissa. Lehteä kannattaa yrittää myydä 2-5 kertaa jokaiselle tilaisuuteen osallistuvalle. Sopiva painos lehdestä on 300 kpl, joista myydään tai jaetaan ilmaiseksi 100 kpl.

Vinkkejä laajan kansanliikkeen perustamiseksi, osa 8

Osa (vaikkakin pienehkö sellainen) Suomen kansasta lukee kiihkosta täristen valtion virallista lehteä ja kahlaa läpi käytännössä 100% kaikesta eduskuntalaitoksen tuottamasta paperimassasta. Nämä ihmiset tavoittaa mainiosti organisoimalla eduskuntakyselyn liikkeen ajaman asian tiimoilta.

Vinkkejä laajan kansanliikkeen perustamiseksi, osa 9

Demareiden nuoriso-, opiskelija- ja naisjärjestöt eivät tule osallistumaan laajan kansanliikkeen toimintaan, niiden nimet voi kuitenkin yhden kerran lisätä laajan kansanliikkeen tuottaman vetoomuksen allekirjoittajalistaan, jos lupaa vastineeksi rekisteröidä liikkeen yhdistykseksi ja antaa demareille puheenjohtajan ja sihteerin virat. Samaa voi soveltaa myös muiden puolueiden järjestöihin yksi kerrallaan.

Vinkkejä laajan kansanliikkeen perustamiseksi, osa 10

Sopiva ajanjakso uuden laajapohjaisen kansanliikkeen perustamiseen ja vanhan hautaamiseen on kerran vuodessa. Jos jostain syystä tätä nyrkkisääntöä ei voi noudattaa, kannattaa vanha liike kuitenkin uudistaa, eli vaihtaa nimi ja konsepti, ja järjestää uusi, entistä laajapohjaisempi perustamiskokous!

Vinkkejä laajan kansanliikkeen perustamiseksi, osa 11

Jos huomaat että laajan kansanliikeen perustaminen ei olekaan hyvä idea, voit perustaa puolueen ja alkaa keräämään kannatuskortteja.

Vinkkejä laajan kansanliikkeen perustamiseksi, osa 12

Jos olet kolme kertaa yrittänyt perustaa laajan kansanliikkeen, sinut katsotaan veteraaniaktivistiksi ja voit alkaa kirjoittamaan artikkeleja ja kirjoja siitä miten ja miksi laajoja kansanliikkeitä perustetaan. Muista kuitenkin, että ansiokkaimmat laajojen kansanliikkeiden perustajat ovat yrittäneet perustaa laajoja kansanliikkeitä kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja - sinulla on siis vielä matkaa huipulle.

Antti Rautiainen

On rakentanut laajoja kansanliikkeitä mm. VR:n makasiinien puolesta, Shelliä, Kehä 2:ta, Ylikansallisia suuryhtiöitä ja WTO:ta sekä Tsetsenian sotaa vastaan, jatkaa yhä laajapohjaisten kansanliikkeiden rakentamista.
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments