Antti Rautiainen (anttirautiainen) wrote,
Antti Rautiainen
anttirautiainen

Uusi koko entisen Neuvostoliiton alueella toimiva anarkistijärjestö perustettiin tammikuussa

(Kapinatyöläinen #31)

Uusi koko entisen Neuvostoliiton alueella toimiva anarkistijärjestö perustettiin tammikuussa Nizhni Novgorodissa

Perustamiskokoukseen saapui ulkopaikkakuntalaisia aktivisteja Krasnodarista, Moskovasta, Jaroslavlista, Samarasta, Kazakhstanin Aksaista, Siperian Tjumenista ja Tseljabinskistä. Autonomiseen Toimintaan (AD) liittyi heti neljä paikallisryhmää - Moskovan, Nizhni Novgorodin, Samaran ja Krasnodarin. Näiden neljän kaupungin lisäksi Autonomisella Toiminnalla on yksittäisiä jäseniä tai kontaktihenkilöitä parillakymmenellä paikkakunnalla, Venäjän ja Kazakhstanin lisäksi myös Valko-Venäjällä ja Ukrainassa.Autonomisen toiminnan perustamisprosessi kesti kaksi vuotta, ensimmäinen valmisteleva kokous järjestettiin Nizhni-Novgorodissa tarkalleen kaksi vuotta aikaisemmin. Muut valmistelukokoukset järjestettiin Novorossiskissa Mustan meren rannalla kesällä 2000, keväällä 2001 Kasimovissa Keski-Venäjällä ja Sotshissa Mustan meren rannalla kesällä 2001.

Muodollinen järjestö


Venäjällä toimii jo joukko vanhempia anarkistijärjestöjä, 90-luvun alussa perustetut Anarkistiliikkeiden Assosiaatio (ADA), Rainbow Keepers sekä Vallankumouksellisten Anarko-Syndikalistien Konfederaatio (KRAS). Siperiassa toimii KRAS:ia maltillisempi syndikalistijärjestö Siperian Työn Konfederaatio (SKT), Lisäksi Ukrainassa ja Valko-Venäjällä on omat ryhmänsä. Aloite Autonomisen Toiminnan perustamiseen onkin tullut lähinnä ihmisiltä jotka eivät syystä tai toisesta ole olleet tyytyväisiä jo olemassaolleiden anarkistijärjestöjen toimintaan.

Autonomisen Toiminnan erottaa ADAsta ja Rainbow Keeperseistä ohjelman laaja-alaisuus yksioikoisen valtion vastustamisen (ADA) tai luonnonsuojelun (Rainbow Keepers) sijasta, aktiivisempi toiminnan koordinaatio ja sitoutuminen vapaudenhenkiseen kommunismiin kapitalismin kokonaisvaltaisena vaihtoehtona. ADAn suurin ongelma ovat ehkä internet-aikaa edeltävältä ajalta periytyneet toimintatavat, käytännössä ainoa päättävä eläin on vuosittainen yleiskokous, joka ei tietenkään riitä vielä mihinkään käytännön toiminnan koordinaatioon. Näin ADAsta onkin tullut loputtomia päätöslauseita suoltava, täysin teoreettiseen työhön ja muiden anarkistien oikeaoppisuuden valvontaan keskittynyt organisaatio. Rainbow Keepers on Länsi-Venäjän anarkistiliikkeistä selvästi dynaamisin, mutta muodollisen organisaation puutteen takia epämuodolliset hierarkiat kukoistavat, ja jos 2-3 keskeistä henkilöä on eri mieltä jostain projektista, sille ei rahoja tipu.

Työpaikoilla työtä vastaan

KRAS toimii lukuisten riitojen seurauksena enää vain Moskovassa. KRASin ja Autonomisen Toiminnan välillä ei ole olennaisia teoreettisia erimielisyyksiä organisaatiokysymyksestä tai politiikasta, käytännössä KRAS:in toimijat kuitenkin suhtautuvat lähinnä kyynisesti omaehtoiseen ruohonjuuritason nuorisotoimintaan, kuten mielenosoituksiin, konsertteihin, lennäkeiden jakamiseen, rajojen vastaisiin leireihibn, natsien pieksämiseen ja omien lehtien julkaisuun ja laajamittaiseen levittämiseen joiden parissa Autonominen Toiminta pääosin toimii. KRASin toimijoiden mielenkiinto suhtautuu lähinnä teoreettiseen työhön ja verkostoitumiseen yhteiskunnallisten liikkeiden kanssa, jälkimmäisten vapaudenhenkisyydelle KRAS tosin asettaa niin tiukat vaatimukset ettei yhteistyö usein suju.

Miltei kaikki Autonomisen Toiminnan toimijat ovat täyspäiväisen työelämän ulkopuolella toimivia nuoria, joten työpaikkatoiminta ei ole kovin suosittua. Tosin Venäjällä opintotuen olemattomuuden takia opiskelijoidenkin täytyy yleensä tehdä työtä, näin esimerkiksi Moskovan ryhmä tekee työn vastaista www-sivua http://antijob.nm.ru, jossa on esimerkiksi musta lista työntekijöitä kusettavista työnantajista. Toimijoiden keski-iän kasvaessa toiminta tuskin kuitenkaan suuntautuu SKT:n suuntaan, SKT kun on kurkkuaan myöten hautautunut ammattiyhdistyksen laillisen statuksen säilyttämistä varten tarvittavan byrokratian pyörittämiseen. Joidenkin tilastojen mukaan alle 10% järjestäytyneestä työvoimasta Venäjällä on SKT:n tapaisissa riippumattomissa ammattiyhdistyksissä, suurin osa kuuluu Neuvostoliiton ajoilta periytyviin valtion kontroloimiin liittoihin, joista merkittävin on FNPR.

Lyhyen vapauden tuulahduksen jälkeen valtion asennoituminen riippumattomia ammattiyhdistuyksiä kohtaan on muuttunut aina vain vihamielisemmäksi, ja suurimmassa osassa Venäjää, mukaan lukien Siperia, SKT:n tapaisen laillisesti toimivan mutta riippumattoman liiton perustaminen olisi jo käytännössä mahdotonta, koska viranomaiset ovat äärimmäisen nihkeitä rekisteröimään vapaita ammattiliittoja.

Vallankumous tai byrokratiakuolema

Autonominen Toiminta on tietysti sikäli erittäin kunnianhimoinen projekti, että lähes kaikki viimeisen kuudenkymmenen vuoden aikana perustetut uudet anarkistijärjestöt (muutamaa tauon jälkeen uudellen perustettua syndikalistijärjestöä lukuunottamatta) ovat joko jääneet lyhytikäisiksi, tai pysyneet kooltaan kaveripiirien mittakaavassa. Globalisaatiokriittisessä liikkeessä anarkistit ovat olleet keskeisessä asemassa, mutta verkostoituminen on joko tapahtunut täysin ilman koordinointia, muotivirtausten armoilla, tai laajoissa koalitioissa (kuten PGA) joissa anarkistien oma näkökulma ei tule esiin. Mutta Venäjällä, jossa jo kaikki mahdolliset imperialistiset ja taantumukselliset liikkeet valtavirran ortodoksikirkosta ja Islamista kommunistipuolueisiin kutsuvat itseään antiglobalisteiksi (tai Le Penin tapaan antimondialisteiksi), "antikapitalistinen yhtenäisyys" on mahdoton idea.

Kaveripiiri ei tarvitse toimiakseen muodollista järjestöä, päin vastoin sellainen muodostuu raskaaksi aloitekykyä lamauttavaksi taakaksi. Muodollinen järjestö demokratian takaajana on tarpeen vasta jos toimintaa harjoittaa päivittäin yli 40 aktiivista ihmistä. Autonominen Toiminta ei yllä vielä läheskään tähän asti, kuten ei mikään muukaan entisen Neuvostoliiton alueella toimiva anarkistijärjestö 6000 passiivijäsentä omaava SKT mukaanlukien.

Autonomisen toiminnan yhteystiedot:

P. O. Box 13

109028 Moscow Russia

(älä kirjoita ryhmän nimeä kirjekuoreen!)

dikobrazi@lists.tao.ca

http://ad-direct.newmail.ru

(materiaalia lähinnä venäjäksi)
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments