Antti Rautiainen (anttirautiainen) wrote,
Antti Rautiainen
anttirautiainen

Lakot ja kansainvälinen solidaarisuus maailmalla

- julkaistu Muutoksen keväässä ilmeisesti 1997.

Kiitos valtamedian tehokkaan asennekampanjan, Suomessa lakkoasetta pidetään usein varakkaiden ammattiosastojen keinona ajaa oman, pienen vähemmistönsä etua kaikkien muiden kustannuksella. Lakkojen motiiveissa, työajan lyhentämisessä, yksityistämisien estämisissä ja palkkojen nostamisessa ei nähdä mitään suurta ja laajempaa. Todellisuudessa lakkojen motiivi on aina myös ihmisten oman elämän päätäntävallan lisääminen ja vallankäytön tasapainottaminen, mahdollisuus kerrankin antaa työnantajille takaisin. Lakot ovat paineiden purkajia, tämän myös ay-eliitti on huomannut pitäen joukkojaan kurissa yhden päivän lakoilla jotka eivät muuta mitään, mutta pitävät riviväen rauhallisena.Solidaarisuuden puute on Suomessa johtanut rikkaiden ja köyhien ammattiosastojen väliseen kuiluun, mutta työtaistelun on melkein mahdotonta olla toisten ammattiosastojen etujen vastainen - onnistunut työtaistelu kuitenkin lisää paineita kaikilla aloilla. Valtio edun unohtamisesta työtaistelijoita ei voi syyttää, sillä työväen taistelu on maailmanlaajuinen. Yksi maailman köyhimmistä maista ja halpatuottajien suursuosikki Haiti oli taannoin yleislakossa valtion yhtiöiden yksityistämistä vastaan. Ensivaikutelmalta vain hiekan ja paimentolaisten asuttaman Nigerin energiasektori oli alkukeväällä lakossa samasta syystä. Työväenliike on levinnyt kaikkialle maailmaan, ja se saa vaikutusvaltaa yhä useammassa maassa diktatuurien kaatumisen myötä. Ympäristönsuojelun puolesta lakkoon ei ryhdytä kovin usein, mutta kun Väliamerikan banaaninviljelijät tai Kalifornian hedelmänpoimijat vaativat myrkkyjen vähentämistä oman terveytensä vuoksi, on kyseessä aivan sama asia
uusi kansainvälinen yhteistyö
Suomen suurille ammattiyhdistysliitoille kansainvälinen solidaarisuus on, jos mahdollista, vielä vieraampaa kuin kansallinen. Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK on Suomen suurin ei-kirkollinen kehitysyhteistyötä tekevä järjestö, ja se tekeekin hyvin arvokasta kehitysyhteis- ja kampanjatyötä, muun muassa lapsityötä vastaan. Kuitenkin SASK:in olemassaolo merkitsee suurten liittojen mielestä sitä että he voivat sulkea silmänsä kansainvälisiltä epäkohdilta.
Huimasti kehittyneet tietoliikenneyhteydet, kuten tietoverkot, ovat mahdollistaneet työväenliikkeen verkottumisen uuden tulemisen. Tieto lakoista ja muusta toiminnasta leviää miltei reaaliajassa, kuten myös tieto hallituksien tukahduttamisyrityksistä, kuten sotilaiden hyökkäyksestä ekologisesti tuhoisan padon lakkoilevia rakentajia vastaan Lesothossa ja poliisin käymisestä Santosin sataman ahtaajien kimppuun Brasiliassa. Muutamat työtaistelut ovat myös tulleet 90-luvun työväenliikkeen internationalismin symboleiksi:
Detroitin lehtimiesten pitkä ja katkera lakko alkoi heinäkuussa 1995 ja päättyi tämän vuoden helmikuussa, ilmeisesti realiteettien vuoksi. Lakkoon osallistui lähinnä Detroit Free Press:in työläisiä, parhaimmillaan 2000. Työntekijät eivät kuitenkaan ole tippaakaan tyytyväisiä saamiinsa etuihin, ja suunnittelevat massiivista 100 000:n hengen tapahtumaa Ontario-joen toisen puolen liikkeiden kanssa, jotka organisoivat viime kesänä samanlaisen massiivisen tapahtuman sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta.
Euroopan vastine Kanadan ja Detroitin liikkeelle on Brysselissä marssinut yleiseurooppalainen työväenkokous ja kesällä pidettävät työttömien marssit. Aasiassa uusliberalismin vastaisen taistelun symboliksi on noussut Etelä-Korean lakkoliike, joka on osoittanut minkälaisia uhrauksia taloustiikerit joutuvat tekemään taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien puolella taatakseen talouskasvun jatkumisen.
Ensimmäinen uuden ajan työtaistelu?
Pienempi mutta ympäristö- ja työväenliikkeen yhteistyön kannalta hyvin merkittävä kamppailu on Liverpoolin ahtaajien lakko, josta Helsingin sanomatkin on uutisoinut. Työtaistelu kertoo myös Britannian käytännön karuudesta, joka voi EMU:n myötä olla suomalaistakin todellisuutta. Ahtajat nousivat vastarintaan ilmeisesti laittomien irtisanomisten jälkeen, mutta ammattiyhdistysten liitolta ei ole tippunut tukea sillä "laittoman lakon" tukemisesta voidaan Britanniassa rankaista hajoittamalla koko liitto. Liitto ei ole uskaltanut lähteä kalliiseen oikeudenkäyntiin lakon laillisuudesta, etenkin kun hänen kuninkaallisen korkeutensa nimittämät tuomarit voivat päättää aivan mitä tahansa. Nykyisellään lakkolaiset eivät ole ex-työnantajalle niin suuri riesa että se viitsisi haastaa itse ahtaajia oikeuteen.
"Työväen"puolueelta ei ole tullut tukea, sillä keskiluokkaisia äänestäjiä ärsyttää kaikenlainen oikeuksien vaatiminen. Ahtaajilla ei ole yhtäkään liittolaista koko poliittisessa eliitissä.
Sen sijaan ahtaajat ovat saaneet valtavasti kansainvälistä solidaarisuutta, ja myös itse sitä osoittaneet, mm. turkkilaisille vangituille ay-aktiiveille ja Santosissa Brasiliassa poliisin kynsiin joutuneille satamatyöläisille. Vastikään Amsterdamissa ja Rotterdamissa lakon aloittaneet satamatyöläiset ovat ilmoittaneensa että satamatyöläisten taistelu on samaa taistelua kaikissa maissa, Etelä-Koreassa, Englannissa, Brasiliassa ja Hollannissa. Eri maiden lakkoilijat ovat pitäneet yhteistyökokouksia. Monet julkisuuden henkilöt, mm. urheilijat ovat puuttuneet epäoikeudenmukaisuuksiin. Erityisesti uusi kaupunkien ympäristöliike on ottanut ahtaajat avosylin vastaan, ja niinpä ahtaajat ovat olleet jo puolen vuoden ajan mukana järjestämässä Reclaim the Streets-kadunvaltauksia niin Liverpoolissa kuin Lontoossakin. Britannian sosiaalisen oikeudenmukaisuuden liike ei enää vedä luonnon ja ihmisten oikeuksien välille tiukkaa rajaa.
Vetoa Santosin ja Liverpoolin satamatyöläisten puolesta!
Vetoa Brasilian presidenttiin Cardosoon ettei hän yrittäisi lopettaa satamatyöläisten lakkoa väkivalloin:
e-mail: pr@planalto.gov.br
Fax: (55 61) 226 7566
Lähetä viestistäsi kopio myös Brasilian satamatyöläisten unionille:
interportus@portodesantos.com
Liverpoolin ahtaajat löydät osoitteesta:
http://www.gn.apc.org/labournet/docks/
Drake International on kansainvälinen Kanadassa päämajaa pitävä yhtiö, joka värvää ja työllistää rikkureita (scabs), joita käytetään tälläkin hetkellä Liverpoolin satamassa. Alla olevassa URL-osoitteessa on mahdollisuus lähettää sähköpostia je kertoa mielipiteensä yhtiön toiminnasta:
http://www.drakeintl.com:80/
Tässä osoitteessa toimii viisi edistyksellisiä asioita edistävää tietoverkkoa, joista labournet kertoo työväenliikkeestä maailmalla, sisältää tietoa kontakteista ja parhaillaan käynnissä olevista lakoista.
http://www.igc.apc.org/
Myös kansainvälistä solidaarisuustoimintaa:
http://www.solinet.org/
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments