Antti Rautiainen (anttirautiainen) wrote,
Antti Rautiainen
anttirautiainen

Peoples' Global Action - verkosto kokoontui Hollannissa

Suppeahko uutinen Muutoksen kevдttд #27 varten. Laajemmin samaisesta tapaamisesta ylhäällä englanniksi.

Peoples' Global Action - verkosto kokoontui Hollannissa

Zapatistiliikkeen koollekutsumista encuentro-tapaamisista ponnistanut Peoples' Global Action on vakiintunut yhdeksi merkittävimmistä globalisaatiokriittisen liikkeen verkostoista. Jossain mielessä PGA on liikkeen radikaalisiipi, siinä missä perinteikäs sosiaalidemokraattinen vasemmisto on löytänyt oman toimintakenttänsä muun muassa ATTAC:ssa ja sosiaalifoorumeissa. Alunperin PGA syntyi WTO-kampanjoinnin ympärille, niiden liikkeiden toimesta jotka eivät uskoneet WTO:n olevan aidosti valmis dialogiin kansanliikkeiden kanssa. Näitä ryhmiä edustivat lähinnä Etelän massaliikkeet, kuten Brasilian maattomien liike MST ja Intian Karnatakan maanviljelijäliike KRRS - pohjoisessa toimintaa ovat pyörittäneet sellaiset uuden aallon radikaaliryhmät kuten Englannin Reclaim the Streets.Paikallistuva verkosto

Neljä ja puoli vuotta PGA:n perustamisen jälkeen dialogin mahdollisuudet eivät näytä paljoa paremmilta, samalla PGA verkoston tapaamiset ovat kasvaneet paljon WTO-kampanjointia laajemmiksi kokonaisuuksiksi, jossa mitä erilaisimmat kampanjat voivat esitellä ja suunnitella toimintaansa. Viimeisen kahden vuoden aikana PGA on suuntautunut alueellisten verkostojen luomiseen, Hollannin Leidenissä elo-syyskuun taitteessa järjestetty tapaaminen oli järjestyksessä toinen Euroopan PGA-tapaaminen.

Verkoston elämänlanka erityisesti Euroopassa ovat yhden asian kampanjat, viimeisen parinkymmenen vuoden aikana tällaisten kampanjoiden dynamiikka on suurimmassa osassa Länsi-Eurooppaa osoittautunut toimivammaksi kuin jonkin aatteellisen suuntauksen ympärille muodostuneet ryhmät tai ammattiliitot. Näin siitä huolimatta, että ketä tahansa pitkään yhden asian liikkeissä toiminutta alkaa jäytämään niille tyypillinen jatkuvuuden ja suunnitelmallisuuden puute.

Ehkä viitisensataa henkeä keränneessä Hollannin tapaamisessa yhden asian työryhmiä oli valtava kirjo, Lähi-Idän kriisistä kampanjoihin veden yksityistämistä vastaan, Indymediasta laittomiin siirtolaisiin, Ilmaiskaupoista Stop Huntington Animal Cruelty-kampanjaan. Allekirjoittanut osallistui kuitenkin pääosin keskusteluihin itse PGA-verkoston kehittämisestä, koska kyseessä on mittakaavaltaan ja radikaalisuudessaan ainutlaatuinen projekti. ja koska harva yhden asian kampanjoista oli mitenkään relevantti Itä-Euroopan kannalta.Näkymättömyyden dilemma

PGA:n jatkuva ristiriita on se, että jossain mielessä se yrittää olla toimiva subjekti kuitenkaan määräilemättä ketään kai keskittämättä toimintaa mihinkään. Toimintaa organisoi yksi tai muutama maanosakohtainen koollekutsuja, jotka kaikki vaihtuvat jokaisessa konferenssissa. Leiden tosin oli tässä suhteessa poikkeus, koska vapaaehtoisia koollekutsujia ei löytynyt Hollannin Eurodusnieta ja Katalonian MRG:tä korvaamaan. Nämä koollekutsujat eivät kuitenkaan koskaan ole mitään puhemiehiä, kantaa PGA:n nimissä voivat ottaa vain konferenssit.

Koska kukaan ei voi puhua PGA:n nimissä, PGAsta on tullut myyttinen ja salaperäinen rakenne joka joskus näyttää järjestäneen kaiken mahdollisen vuoden 1999 kansainvälisestä karavaanista Seattleen ja Prahaan. Toisten mukaan PGA ei ole järjestänyt näistä mitään vaan ainoastaan ilmaissut tukensa hankkeille, joskin merkittävä osa järjestäjistä on ollut myös PGA:n toimijoita. Tätä epämääräisyyttä poistamaan Euroopan konferenssi perusti infopisteiden verkoston - mikä tahansa aktivistiryhmä joka allekirjoittaa PGA:n viisi perusperiaatetta (anti-kapitalismi, kaikenlaisen syrjinnän vastustus, konfrontaatio eli lobbauksen vastustus, suora toiminta ja desentralisaatio) voi ilmoittaa olevansa PGA:n infopiste, ja näin jakaa tietoa PGA:n toiminnasta omalla alueellaan samalla kuitenkin edustamatta PGA:ta. Näitä infopisteitä olisi hienoa saada myös Suomeen.

En halua sortua radikaalilehdille tyypilliseen nostatukseen PGA-tapaamisen spektaakkelinomaisuudesta - kuka tahansa joka on joskus elämässään osallistunut plenaryyn, joka siis PGA-tapaamisessa oli valtava yleiskokous jossa lopulliset päätökset tehtiin, tietää ettei se ole mitään herkkua. Silti olen varovaisen optimistinen PGA-verkoston tulevaisuuden suhteen, viisi vuotta on kriittinen ikä johon mennessä muotivirtaus kuihtuu jos on kuihtuakseen. PGA ei osoita vakavan kriisin merkkejä, ja vaikka Pohjoisessa muodit muuttuvat, eivät Etelän ongelmat eivätkä siis myöskään Etelän liikkeet katoa mihinkään. Nämä Etelän liikkeet ovat alusta asti olleet PGA:n generaattori, siispä vielä tulee olemaan riittämiin virtaa jolla taivalta voi jatkaa eteenpäin.

http://www.pgaconference.org

Antti Rautiainen
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments