Antti Rautiainen (anttirautiainen) wrote,
Antti Rautiainen
anttirautiainen

Ongelma ei ole pasifismi, vaan väkivaltaiset "pasifistit"

(Kapinatyöläinen #34)

Johdonmukainen pasifismi on anarkistisen maailmankatsomuksen lähisukulainen. Kaikki auktoriteetti perustuu fyysiseen tai henkiseen väkivaltaan ja pakottamiseen, eli anarkistit ovat ehdottomasti väkivaltaa vastaan periaatteellisella tasolla. Käytännössä väkivalta on yhteiskunnassamme jokapäiväistä, ja mahdollisuus välttää väkivaltaa kertoo enemmän etuoikeutetusta asemasta kuin maailmankatsomuuden vankkuudesta. Tämän vuoksi anarkistien valtaenemmistö hyväksyy itsepuolustuksen ja auktoriteetteja ennalta ehkäisevän itsepuolustuksen - pienemmän väkivallan käyttö suurempaa vastaan on paitsi oikeus, myös velvollisuus.



Johdonmukainen pasifisti hylkää valtion, koska väkivallan monopoli on väkivallan äärimmäisin muoto. Johdonmukainen pasifisti hylkää parlamentarismin, koska legitiimiä toimeenpanovaltaa (jolla on yhteiskunnassamme väkivallan monopoli) ei voi olla ilman lainsäädäntövaltaa. Johdonmukaisen pasifistin maailmankatsomus perustuu ihmisen koskemattomuuden kunnioittamiseen, yksityisomaisuuden kunnioittamiselle ja ennen kaikkea yksityisomaisuuden väkivaltaiselle puolustamiselle hän haistattaa paskat. Johdonmukainen pasifisti haluaa ehkä itse jättäytyä kiinni puolustaakseen tekosiaan julkisesti, mutta ei pakota muita jättäytymään - kansalaistoimijan karkuun pääseminen on väkivallattomuutta, koska nykyisen oikeuslaitoksen toiminta on myös väkivaltaa. Vaikka johdonmukainen pasifisti ei hyväksyisi itsepuolustusta (jotkut itseään pasifistiksi nimittävät tosin hyväksyvät), hänen sympatiansa ovat kuitenkin aina enemmän maailman epäkohtiin reagoivan väkivaltaisen mielenosoittajan kun tätä pieksevän kytän puolella. Johdonmukaisen pasifistin päämäärä ei ole yksisilmäisesti tuomita väkivaltaa ja huutaa apuun virkavaltaa, vaan ymmärtää väkivallan syitä, ja ehkäistä väkivaltaa syistä käsin.

Johdonmukaisia, kunnioituksen arvoisia pasifisteja ilman lainausmerkkejä Suomessa on varmaan yhden käden sormilla laskettava määrä. "Pasifisteja" on varmasti tuhansia, heihin kuuluu jokainen kansanedustaja, puolueaktivisti, valtion korkeampi virkamies ja suuryhtiön johtoportaan henkilö.


Antti Rautiainen
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments