Antti Rautiainen (anttirautiainen) wrote,
Antti Rautiainen
anttirautiainen

Joukkoliike satamahanketta vastassa

Artikkeli Kapinatyцlдisessд #34 kampanjasta metanoliterminaalia vastaan Asovanmeren rannalla Etelд-Venдjдllд. Samasta aiheesta ylhддllд englanniksi.

Joukkoliike satamahanketta vastassa

Azov on 90 000:n asukkaan kaupunki Asovanmeren rannalla, 45:n kilometrin päässä eteläisen Venäjän pääkaupungista Rostovista. Italialainen ylikansallinen suuryhtiö Triboldi on kaavaillut Azoviin metanolin vientiin tarkoitettua terminaalia jo vuodesta 1996 lähtien, mutta lailliset esteet olivat hankkeen tiellä tämän vuoden huhtikuuhun saakka. Triboldilla on käytännössä monopoliasema Välimeren alueen metanolikaupassa, ennestään se omistaa kuusi terminaalia muissa maissa. Azovin terminaalin kapasiteetin on tarkoitus olla 20 000 kuutiometriä, ja se sijaitsisi vain 400:n metrin päässä lähimmistä asunnoista.Metanoli on hengenvaarallista pieninäkin annoksina, ja venäläisten säädösten mukaan vastaavat hankkeet tulisi sijoittaa vähintään kilometrin päähän asuinrakennuksista. Triboldin kotimaassa Italiassa edellytetään seitsemän kilometrin suojavyöhykettä. Lisäksi Asovan meri on erittäin matala, sen keskisyvyys on vain 4.2 metriä - näin ollen yksi tankkerionnettomuus tuhoaisi meren koko ekosysteemin. Matalan veden takia mereen muodostuu vaarallinen kapea aallokko myrskyn aikana, jonka takia joukko laivoja huomattavasti vaarattomammassa lastissa on uponnut vuosien varrella.

Vuodesta 1996 alkaen paikalliset asukkaat ovat järjestäneet lukemattomia mielenosoituksia vallanpitäjien ahneutta ja piittaamattomuutta osoittavaa hanketta vastaan, ja 15 000 ihmistä on allekirjoittanut täydellisten henkilötietojen antamista edellyttäneen vetoomuksen hanketta vastaan. Kansanäänestysprosessin edellyttämä aloitteentekijöiden ryhmä on koottu seitsemän kertaa, sen järjestämisestä on kuitenkin kieltäydytty. Aikanaan hanketta vastustanut kaupunginvaltuusto teki kaksi kertaa terminaalia vastustavan kannanoton, sittemmin kaupunginjohtaja Evgeni Lesnjak on kuitenkin antanut periksi lääninhallituksen painostuksen alla vaikka hän pääsi aikanaan pallilleen terminaalia vastustaneiden protestiäänillä.

Paikalliset asukkaat reagoivat välittömästi hallinto-oikeuden näytettyä rakennushankkeelle vihreää valoa 8. huhtikuuta tänä vuonna. Hanketta vastustanut paikallislehden omistaja kutsui kaupunkiin ympäristöteemaisista protestileireistään tunnetun ekoanarkistisen Rainbow Keepers-liikkeen aktivisteja, ja 10. kesäkuuta alkaen he ovat pitäneet jatkuvaa tiedotuspistettä kaupungin keskustassa. Kesäkuun lopusta lähtien keskimäärin kaksi kertaa viikossa järjestetyt protestit ovat keränneet 700 - 9000 osanottajaa kukin, siis kymmenesosa kaupungin asukkaista on lähtenyt kaduille.

Lyhyen varoitusajan takia ympäristöradikaalien ja anarkistien osanotto protesteihin jää määrässä selvästi jälkeen esimerkiksi Votkinskin voitokkaista protesteista kaksi vuotta sitten, anarkistit ovat kuitenkin auttaneet liikettä tuomalla paikan päälle joitain suoran toiminnan muotoja jotka ovat aikaisemmin olleet kaupungissa tuntemattomia. Esimerkiksi 7. heinäkuuta alkaen aktivistit ovat joka päivä sulkeneet terminaalin rakennustyömaalle vievän huoltotien työtuntejen ajaksi. Tiesulku on puoliksi symbolinen, se tekee haittaa rakennustyölle mutta ei ole pystynyt keskeyttämään töitä kokonaan.

17. heinäkuuta 2000 paikallista asukasta osoitti mieltään kaupungin virastorakennuksen ulkopuolella, vaatien välitöntä rakennustöiden keskeyttämistä. Muutama anarkisti laskeutui köydellä rakennuksen katolta ja koristeli sen seiniä, virkavallan pidätettyä aktivistit väkijoukko sulki kaikki rakennuksen uloskäynnit, ja aktivistit oli pakko päästää vapaaksi. Tähän asti radikaalein aktio oli kuitenkin Azovin kaupunkia sivuavan Rostov-Krasnodar maantien kahdeksi tunniksi sulkenut mielenosoitusmarssi lauantaina 8. elokuuta.

Kamppailu Azovilaisten elämänlaadusta tuskin ratkeaa vielä moneen kuukauteen. Tähänastiset saavutukset kuitenkin osoittavat, että laajalle levinneestä yhteiskunnallisesta pessimismistä huolimatta massaliikkeet ovat Venäjällä yhä mahdollisia, ja että pieni ja nollabudjetilla pyörivä paikallinen anarkistiliike voi tarjota merkittävää apua tällaisille joukkoliikkeille. Metanoli jalostetaan maakaasusta, joten viime kädessä hankkeen taloudellis-poliittinen taustavaikuttaja on valtava Gazprom-monopoli, jolla on kenties suurempien luonnonvarojen käyttöoikeudet kuin millään muulla suuryrityksellä maailmassa. Näin ollen kamppailun alkuasetelmat ovat vähintäänkin epäreilut. Mutta vaikka uusi eliitti on viimeisen kymmenen vuoden aikana saanut merkittävissä määrin vakiinnutettua asemansa, kaksi vuotta sitten huippunsa saavuttanut voitokas Votkinskin kampanja (kts. Muutoksen kevät #22) kuitenkin osoitti että ajoittain joukkoliikkeet voivat ajaa merkittävien poliittisten intressejen yli.
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments