Antti Rautiainen (anttirautiainen) wrote,
Antti Rautiainen
anttirautiainen

Mistä vastarinta syntyy?

(julkaisematon)

Mistä vastarinta syntyy?

Maailman erilaisista epäkohdista on kirjoitettu tuhansia hyllymetrejä kirjoja. Toisaalta sen kirjallisuudenlajin jonka tavoite on saada ihmisiä toimimaan näiden epäkohtien kumoamiseksi saavutukset ovat aika heikkoja. Ainakaan "aktivistioppaisiin" kirjoitetun tekstin määrä ei korreloi mitenkään toiminnan määrän kanssa.Halu toimia iskee ihmiseen kuin ilmestys, jota toiset ihmiset eivät kohtaa koko elämänsä aikana riippumatta ammennetusta informaation määrästä. Raivo maailman epäoikeudenmukaisuuksia kohtaan tai usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin voi herättää halun toimia, mutta näistä kumpikaan ei ole tämän halun välttämätön edellytys. Aktiiviselle ihmiselle toiminta syntyy sisäisestä tarpeesta, jota ei voi tyhjentävästi selittää tai synnyttää järkiargumenteilla. Sen sijaan järkiargumentit kelpaavat mainiosti toiminnan halun tukahduttamiseen, vaikka pyrkimys tukahduttaa oma aktiivisuus ei myöskään omaa mitään rationaalista lähdettä. Tämä pyrkimys syntyy sisäisestä tarpeesta sopeutua vallitsevan yhteiskunnan normeihin ja kuvitella ympärilleen tietty perusturvallisuuden illuusio.

Tämän perusteella voin kyseenalaistaa kaikenlaisen aktivistioppaiden kirjoittamisen ja vastaavan guruilun mielekkyyden. Kaikki yritykset jakaa toimintaa "sopivan" ja "sopimattoman", "hyödyllisen" ja "järjettömän" kategorioihin ovat viime kädessä auktoriteettiaseman suomaa vallankäyttöä ja ihmisen sisäisen toiminnan halun tukahduttamista.

Tietysti toiminnalla on myös yhteisölliset lähteensä, ja kaikki vallankumouksellinen liikentä on yhteisöllistä toimintaa, missä yhteisö luo omat arvonsa ja kanssakäymisen muotonsa haastamaan vallanpitäjien vastaavat. Apatian kyllästämässä yhteiskunnassa jossa nämä vaihtoehtoyhteisöt ovat heikkoja on kuitenkin yksilön vastuulla aloittaa vastarinta. Siispä jos haluat piirtää tussilla seinään, niin piirrä. Jos haluat viiltää bemarin kylkeen naarmun, niin viillä. Jos haluat lyödä kyttää, niin lyö. Tärkeintä on ottaa ensimmäinen askel, mielekkäintä vaikuttamisen muotoa voit etsiä sitten kun tämä askel on otettu.

Antti Rautiainen
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments