Antti Rautiainen (anttirautiainen) wrote,
Antti Rautiainen
anttirautiainen

Liettuan Vihreät - vallankumouksen tekijöistä vakiintuneeksi kansalaisjärjestöksi.

Kirjoitettu syksyllä 1997 Vihreään lankaan, ei kuitenkaan julkaistu.

Kaikkialla Baltian maissa ympäristöliike oli 80-luvun lopulla poliittisen itsenäisyysliikkeen katalysaattori. Ympäristöliikkeen esiin nostamat ongelmat olivat niin syvällä reaalisosialistisessa järjestelmässä, että jomman kumman oli kaaduttava. Ympäristön tuhoutumisen pelko oli tavallisille ihmisille usein se pisara joka herätti kauan kyteneen tyytymättömyyden.Vuonna 1986 huolestuneet ihmiset keräsivät miljoona nimeä Itämerelle suunniteltuja öljyporauksia vastaan. 1987-1988 Perestroikan mahdollistamia klubeja syntyi ympäri maata, ja syksyllä 1988 kokoontui ensimmäisen kerran joka toinen vuosi kokoontuva vihreän liikkeen konferenssi.

Itsenäisyystaistelun ajan vihreää liikettä ei voi tarkastella ilman ítsenäisyysliikettä kokonaisuutena. Moniin vihreän liikkeen tapahtumiin, marsseihin ja toimintapäiviin, osallistui tuhansia tai kymmeniä tuhansia ihmisiä ja kansalliset symbolit olivat vahvasti mukana. Monet nykyiset poliitikot keräilivät pisteitä osallistumalla liikkeen protesteihin. Vuoden 1989 massiivisen rauhanmarssin valmistelu vei mukanaan myös Linas Vainiuksen, joka oli perinjuurin kyllästynyt maatalousakatemian teoriakaaokseen, jossa vuosikausiin ei yksikään opettaja tuntunut tietävät saarnatako pääomaa vai länsimaista teoriaa.

Linas oli kokemassa liikkeen murroksen vuosikymmenen taitteessa, liikkeen politiikkaan lähtö epäonnistui kun ensin 141:n hengen parlamenttiin valitut 10 vihreää aktivistia eivät kyenneetkään yhteistyöhön, ja myöhemmin perustetun vihreän puolueen vaikuttamistavakseen valinneet sotkivat välinsä vihreän liikkeen kanssa jonkinlaisella etujoukko-haihattamisella. Vihreä puolue on sittemmin kuihtunut ja liittynyt konservatiivipuolueeseen, mutta Linas kuvailee siihen jääneitä jatkuvaksi jankkaus-maanvaivaksi jokaisen vihreän liikkeen konferenssin aikaan. Linaksella ei sinänsä ole mitään vihreätä puoluepolitiikkaa vastaan, ja vihreän puolueen syntymättömyys on hänestä menetys. Nykyisestä Liettuan vihreästä puolueesta on kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä se syö muun vihreän liikkeen uskottavuutta.

Vuonna 1991 poliittiset ja taloudelliset vaikeudet iskivät koko maahan, ja myllerrys jätti jälkeensä kovin erilaisen liikkeen. Valtaosa ihmisistä oli kadonnut, ja jäljelle jääneet olivat enemmän tai vähemmän asiantuntijoita. Toimintaympäristö oli rajusti muuttunut, Vilnan byrokraatteja vastaan taistelemiseen on huomattavasti vaikeampaa saada tavallisten ihmisten tukea kuin kamppailuun Moskovan teknoraatteja vastaan. Julkisuus leimasi vihreät pian opportunistisiksi maanpettureiksi jotka vastustavat kaikkea sähköstä ulkomaisiin investointeihin.
Nykyään Liettuan vihreä liike on monin tavoin tasapainoileva kansalaisjärjestö. 200:lla jäsenellä ja n. 16 markan vuotuisella jäsenmaksulla ei pitkälle päästä, päärahoitus tulee länsimaalaisilta säätiöiltä. Jäsenkunnan lisääminen on pääintressejä, mutta Linaksen mielestä laatu on vähintään yhtä tärkeää kuin määrä.

Liikkeen alkuajoista juontaa kamppalu Ignalinan voimalaa vastaan joka ei varmasti ole aivan pian poissa päiväjärjestyksestä, voimala kun tuottaa n. 85% Liettuan energiasta. Linaksen mielestä vihreä liike vahvasta asiantuntija- ja lobbauspainotuksesta huolimatta on kuitenkin Liettuan radikaalein ympäristöjärjestö, sillä se harrastaa myös suoraa toimintaa. Linaksen mielestä on hyvin raskasta, mutta välttämätöntä silloin tällöin nostaa takamuksensa paperikasojen keskeltä ja lähteä tekemään työtä ihmisten pariin. Vihreä liike on yksi eurokriittisimpiä Liettuan raivoisan Eurooppa-huuman täyttämän poliittisen kentän toimijoista, mutta kovin näkyvästi ei järjestöä kiinnosta kriittistä keskustelua synnyttää, sillä ainoat liittolaiset ovat oikella äärilaidalla. Liettuan vihreä liike on ollut kansainvälisten Maan ystävien jäsen vuodesta 1994.
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments