Antti Rautiainen (anttirautiainen) wrote,
Antti Rautiainen
anttirautiainen

Likainen sota eläinaktivisteja vastaan

kirjoitettu joulukuussa 1997 Orimattilan laukausten jälkimainingeissa ehdotettua valtamedian ja poliisin vastaista mielenosoitusta varten, jota ei koskaan järjestetty.Lauantaina 6. 12. sisäministeri Jan-Erik Enestam tuomitsi Orimattilan turkistarhaajan erityistoimet tarhalleen tunkeutuneita aktivisteja vastaan. Kuitenkin vain puolitoista vuotta aikaisemmin hän itse vaati erityistoimia eläinaktivisteja vastaan. Seuraavassa lyhyt lista tähänastisista toimista.

-25.11.1995 Stockmannilla pidetyn mielenosoituksen yhteydessä vartijat pahoinpitelivät yhden mielenosoituksen osallistumattoman aktivistin takahuoneessa. Erillinen tutkinta on tehty, mutta mitään päätöstä syyttämisestä tai syyttämättä jättämisestä ei ole tehty.

-Talvella 1995-1996 lukuisia syyttömiä aktivisteja pidätettiin Juankosken rehusekoittamon tuhopoltoista. Ilta-Sanomien toimittaja Juha-Pekka Tikka otti käräjäoikeuden tuomarin tehtävän ja julkaisi monien aktivistien nimet ja kuvat lehdessään. Kahdelle pisimmän aikaa pidätettynä olleelle maksettiin korvauksia. Mielivaltaisen kotietsintäaallon yhteydessä nuorilta takavarikoitiin mm. päiväkirjoja, joita toisaalta myöhemmin näytettiin televisiossa ja toisaalta niistä saatuja tietoja käytettiin myöhemmin painostuskeinona aktivisteja vastaan. Poliisi takavarikoi myös täysin asiaankuulumatonta materiaalia, mm. Shellin vastaisen kampanjan materiaalia väittäen että Shell olisi nostanut kampanjaa vastaan jonkin kanteen. Shell itse on kiistänyt poliisin väitteet kanteista.

-Kesäkuussa 1996 eläinten kohtelua sirkuksissa arvostelevan mielenosoituksen yhteydessä sirkuksen voimamiehet hyökkäsivät aktivistien kimppuun ja pahoinpitelivät heitä. Tapaus on ilmoitettu poliisille mutta tutkinnan alkamisesta ei ole mitään tietoja.

-Eduskunnan lehtereillä keväällä 1996 pidetyn mielenosoituksen yhteydessä eräs tapahtumia passiivisesti seurannut aktivisti pidätettiin kolmeksi päiväksi hänen protestoituaan poliisin mielivaltaista kiinniottoa kieltäytymällä kommentoimasta poliisin esittämiin kysymyksiin, mihin hänellä on myös laillinen oikeus. Koska päätöstä syyttämättä jättämisestä ei ole tehty, hän ei voi hakea korvausta laittoman vapaudenriiston aiheuttamasta henkisestä kärsimyksestä. Koko mielenosoitus on kuvattu monilla videokameroilla, ja mitään järkeä pidätyksissä ei näin ollen ole.

-Kesällä 1996 poliisi yritti hankkia lisätietoja eläinoikeusliikkeestä käyttämällä kuulustelujen perusteena erilaisten rikosten, kuten lehterimielenosoituksen ja turkisliikkeiden vandalisoinnin tutkintaa. Ainakin yhtä 15-vuotiasta aktivistia painostettiin pitämällä häntä vuorokauden ympäri putkassa. Laki on erikseen kieltänyt painostuksen, uuvuttamisen ja katteettomien lupausten käyttämisen kuulusteluissa mutta kaikkia niitä on käytetty alaikäisiä eläinoikeusaktivisteja vastaan. Pahimmillaan on evätty avustajien käyttö.

-Syksyllä 1996 ryhmä aktivisteja jakoi lentolehtisiä kadulla ja sanaili turkismyyjien kanssa. Jotkut turkismyyjät hermostuivat ja kävivät aktivistien kimppuun. Yksi myyjistä huitoi kepillä ja osui joihinkin aktivisteihin. Rikoksia vaadittiin tutkittavaksi, rangaistuksia on vaadittu mutta mitään lisätutkintaa ei tehty edes kepillä huitoneen tavoittamiseksi. Poliisi nosti aktivisteja vastaan kanteen, ja heidät tuomittiin ilkivallasta rikoksenaan lennäkkien jakaminen. Valitus hovioikeuteen on vireillä.

-9.9.1996 Poliisi hajoitti ilmoittamattomaksi jääneen mielenosoituksen Shellin pääkonttorin edestä koska väitti sen "vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta". Kiinnioton yhteydessä poliisi pahoinpiteli useita mielenosoittajia mm. peukalo-otteilla ja Tikkurilan poliisiasemalla kaikki 42 pidätettyä sullottiin yhteen juoppoputkaan. Minkään poliisin toiminnasta tehdyn tutkinnan alkamisesta ei ole kuullut mitään.

-Syksyllä 1996 pidetyn turkismielenosoituksen yhteydessä joukko tuntemattomaksi jääneitä kepein aseistettuja miehiä kävi mielenosoittajien kimppuun, mutta heitä ei ole tavoitettu poliisin jätettyä asian tutkimatta (sama kuin torijuttu?)

-Mielenosoituksessa 3.12. 1996 tuntemattomaksi jääneet haalarimiehet, joita epäiltiin turkistarhaajiksi tai Fur Centerin vartijoiksi, pahoinpitelivät yhden mielenosoittajan. Poliisi väitti ettei "ulkopuolisten" tekemisiä mielenosoitusten yhteydessä voi selvittää. Esitutkinnan johtajan mukaan ainakin yhtä poliisia on kuulusteltu epäiltynä pahoinpitelystä eli tässä yhteydessä tarpeettoman kovien otteiden käytöstä väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta tehneitä mielenosoittajia vastaan, mutta kuten arvata saattaa poliisia vastaan on jo pelkästään tunnistamisen vaikeuden takia erittäin vaikeata kerätä näyttöä. Tämän tapauksen jälkeen poliisit ovat toisinaan esiintyneet mielenosoituksia vartioimassa naamioituneena, kuten Tampereella 4.7.1997 pidetyn delfiinimielenosoituksen yhteydessä.

-Samassa Fur Center-mielenosoituksessa kiinniotettuja pidettiin täydet lain sallimat 12 tuntia putkassa ilman kuulusteluja. 12 tunnin "pikarangaistusta" mielenosoittamisesta on sovellettu myöhemminkin, mm. valokuvia ottaneille mielenosoittajille joulukuussa 1997.

-Stockmann-jutun yhteydessä tehtiin lukuisia kotietsintöjä ja takavarikkoja kyseisin perustein, etsintöjä ulotettiin mm. soluasunnoissa sellaisiinkin asuntoihin joiden asukasta ei epäilty mistään. Takavarikoitiin tavaraa jolla ei ollut mitään tekemistä tutkittavat teon kanssa vaan lähinnä järjestön toiminnan kanssa. Takavarikoitiin paljon tavaraa johon puuttumalla puututtiin uhrin yksityisyyden suojan piiriin, esim. päiväkirjoja ajalta vuosia ennen tutkittavia rikoksia jolloin päiväkirjojen omistaja ei ollut edes rikosoikeudellisesti vastuussa ym. Hovioikeus kielsi jatkamatta takavarikkoja, mutta ne kumottiin vasta pakon edessä KKO:n jättäessä valitusluvan antamatta. Näistä on tehty lukuisia valituksia, mutta tuloksia saa odottaa kauan.

-Keväällä 1997 Kari Mokon ajankohtaiselle kakkoselle tekemä "Palopommeja ja vasaroita"-dokumentti väitti kaikkien laillisen mutta rekisteröitymättömän Oikeutta Eläimille-yhdistyksen jäsenten harjoittavan laitonta ilkivaltaa ja sabotaasia ja Oikeutta Eläimille-yhdistyksen olevan EVR:n peitejärjestö. Aktivisti Joni Purmonen leimattiin nuorten manipuloinnista vastuussa olevaksi johtajaksi.

-Toukokuun 25.1997 poliisit sitoivat mielenosoittajia ensimmäistä kertaa nippusiteisiin, jotka ovat toisaalta huonosti pitäviä mutta aiheuttavat myös palovammoja, verinaarmuja, verenkierron häiriöitä ym. Nippusiteiden vaurioista on lääkärintodistus ja tutkintapyyntö on jätetty, mutta päätöksen viipyessä nippusiteet ovat pysyneet mukana kuvioissa.

-Poliisi piti kiinni otettuja mielenosoittajia 24 tuntia "poikkeusolosuhteiden" takia, pidätystodistuksia ei näytetty. Pidätysasetuksen kohtaa vaarallisten esineiden turvaan ottamisesta tulkittiin viemällä mm. kengännauhat ja kaikki irtotavara mukaanlukien kellot joiden takavarikointi erityisesti kielletään. Jos tämä on tulkinta yleisesti, oikeusasiamiehellä olisi tehtävää. Poliisi kieltäytyi sammuttamasta valoja yön ajaksi, ja monet jäivät ilman ruokaa.

-Samasta mielenosoituksesta otetuista valokuvista monet osanottajat tunnistivat pampulla kiinniotettuja hakanneen poliisin, mutta mitään tietoja erillisen tutkinnan alkamisesta ei ole.

-Syyskuussa 1997 Juha-Pekka Tikka väitti Oululaisen Villi Pohjola-lehden ja sen toimittajan lietsovan väkivaltaa. Ilta-Sanomat on kieltäytynyt toistuvasti julkaisemasta vastineita tai kriittisiä mielipidekirjoituksia Juha-Pekka Tikan kirjoituksia vastaan. Marraskuussa 1997 Kokoomuksen kansanedustajat tekivät Tikan kirjoittelun antamaan tietoon perustuvan kirjallisen kysymyksen, jonka he kuitenkin vetivät pois Tikan kirjoitusten virheiden selvittyä heille.

-Lokakuussa 1997 Karttulan koe-eläinkasvattamolla pidetyn mielenosoituksen yhteydessä siviilipukuinen poliisi hieroi kansalaistottelemattomuutta tehneen aktivistin käsiä piikkilanka-aikaan. Tapauksesta on todisteena kuvasarja.

-Syksyllä 1997 Helsingin Sanomien toimittaja Harri Nykänen uutisoi laajasti Suojelupoliisin palkkalistoilla olevan Mari Kallialan väitöskirjaa uudesta ympäristöliikkeestä, jossa se leimattiin seksististen pienten lahkojen verkostoksi. Suomessa ainakin 5 muuta tutkijaa tekee tutkimusta liikehdinnästä, mutta heidän työnsä on ollut vähemmän julkisuudessa.

-Syksyllä 1997 poliisit ovat kolmessa kaupungissa kieltäneet mielenosoituksia

turkiskauppojen edessä, mutta toisaalta eivät useinkaan ole uskaltaneet sakottaa mielenosoitusvapauttaan toteuttaneita aktivisteja. Helsinkiläisen Regina Furs-liikkeen myyjää vastaan on nostettu neljä kannetta pahoinpitelystä, mutta mitään näyttöä tutkinnan alkamisesta ei ole.

-Joulukuussa 1997 Fur Centerillä poliisit ottivat mielivaltaisesti kiinni parikymmentä mm. valokuvia ottanutta mielenosoittajaa parinkymmenen kansalaistottelemattomuuteen osallistuneen lisäksi. Monia heistä pidettiin kiinniotettuina melkein 12 tuntia. Ketään ei kuulusteltu. Oikeuksiaan paperilla vaatineelle kiinniotetulle poliisi totesi sutjakkaasti, että "niitä ei ole".

-Ilta-Sanomien toimittaja Juha-Pekka Tikka väitti mielenosoitukseen mukanaan tuomien soihtujen (joita poliisi pyysi jätettävän käyttämättä palomieslakon takia) olevan tarkoitettu turkishuutokauppabussin polttamiseen.

-Joulukuun 7.1997 oikeusministeri Kari Häkämies esitti omia tulkintojaan Suomeen mahdollisesti tulevan rikolliset järjestöt kieltävän lain tulkinnasta. Hänen mukaansa "laittomien eläinoikeusjärjestöjen jäsenien lakia voisi soveltaa heitä selvästi avustaviin lakimiehiin ja oikeusoppineihin". Eräs lakimies kommentoi tulkintaa seuraavasti: "Ai että Häkämiehen mukaan sen lisäksi että aktivisteja voi kohdella kuin paskaa, heiltä pitäisi myös kieltää oikeudet yrittää saada laillista kohtelua?".

-Vuodesta 1995 asti Seppo Nevala ja muu suojelupoliisin henkilöstö on maalaillut uhkakuvia ihmisiä vastaan hyökkäävistä terroristeista mm. turkistarhaajille järjestetyissä tilaisuuksissa. Orimattilan ampumisvälikohtausta SuPo kritisoi, koska se "antaa tarhaajista huonon kuvan julkisuuteen".

-Tiistaina 9.12.1997 Helsingin Sanomien toimittaja Harri Nykänen julkaisi laajan jutun jossa hän kertoili toisinaan eläinoikeustempauksiin osallistuneen nuoren miehen asuntoon kuukausi takaperin tehdyssä ratsiassa "paljastuneen huumeluolan ja pommiattentaatteja suunnitelleen EVR:n päämajan". Poliisi kiirehti jo samana päivänä ilmoittamaan juttua yliampuvaksi, näillä näkymin nuoren miehen oikeudenkäynti tulee ilmeisesti olemaan hallinnan loukkaus ja pienen räjähdemäärän laiton hallussapito. Samana päivänä turkisklusterin edustajat vierailivat eduskunnassa, jossa lehtitietojen mukaan ainakin Keskustan ja Kristillisen liiton eduskuntaryhmien edustajat suhtautuivat myönteisesti turkisteollisuuden ehdotuksiin perustuslaillisen mielenosoitusvapauden rajoittamisesta esim. turkishuutokauppojen aikana ja turkiskauppojen edessä. Ilmeisesti eläinoikeusliike pyritään eristämään laillisten vaikutuskeinojen ulkopuolelle.

Jan-Erik Enestam on sanonut vastuun uhkaavan väkivaltakierteen ennaltaehkäisystä olevan täysin eläinaktivistien puolella. Kuitenkin yksipuolinen, toisaalta turkiselinkeinon harjoittajien ja toisaalta esivallan harjoittama väkivalta on ollut käynnissä jo hyvän aikaa. Jan-Erik Enestam, valtamedia ja Suojelupoliisi on tehnyt parhaansa tehdäkseen eläinoikeusaktivistit lailliseksi ja/tai oikeutetuksi maalitauluksi, ja Orimattilan tapahtumien valossa he ovat onnistuneet tarkoituksessaan kiitettävästi. Vaadimme, että

-Jan-Erik Enestamin on julkisuudessa selitettävä julkisuudessa lausuntonsa "erityistoimenpiteistä", poliisin toimiin puuttumisen tarpeettomuudesta ja siitä miten eläinaktivistit ovat yksipuolisesti vastuussa väkivallasta. Poliisin rikkeet ja rikokset on selvitettävä, ja toistuviin eläinoikeusaktivisteja vastaan tehtyjen rikosten tutkimatta jättämisiin on puututtava. Enestamin tulisi vedota Suojelupoliisiin jotta se lopettaisi väkivallan lietsomisen maalailemalla uhkakuvia kirjepommikampanjoista ja muista tapahtumattomista eläinoikeusaktivistien tekemistä rikoksista.

-Kari Häkämiehen on selitettävä julkisuudessa lausuntonsa siitä miten eläinoikeusaktivistien kansalaisoikeuksia suojelemaan pyrkivät lakimiehet "tulisi saattaa vastuuseen teoistaan".

-Juha-Pekka Tikka on julkaissut Ilta-Sanomissa toistuvasti hyvää journalistista tapaa loukkaavia kirjoituksia, joissa hän herjaa esim. järjestöjä tai epämääräisiä yhteisöjä (esim. tietyn mielenosoituksen osallistujia) jotka eivät ole yksityishenkilöitä eivätkä siis voi puolustaa itseään oikeusteitse. Juha-Pekka Tikka tulisi siirtää toisiin tehtäviin.
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments