Antti Rautiainen (anttirautiainen) wrote,
Antti Rautiainen
anttirautiainen

Shellin uusimmat tihutyöt

(artikkeli Solidaarisuus - lehdestä keväältä 1998)

Perun hallitus allekirjoitti taannoin sopimuksen Shellin ja Mobilin kanssa tutkiakseen valtavaa Camisean luonnonkaasuesiintymää Nahua ja Kugapakori-reservaateissa, 5500 neliökilometriä laajalla alueella Urumbaban jokilaaksossa Manun kansallispuistossa, joka on noin 480:n kilometrin päässä Perun pääkaupungista Limasta. Perun presidentti Alberto Fujimori kertoi yhtiöiden kuluttavan tutkimukseen 2.7 miljardia dollaria, joita korvattaisiin eduin ja verohelpotuksin. Kaikkien mielestä sopimus ei kuitenkaan ole mitenkään edullinen, ensimmäisen kahden vuoden ajan keskitytään lähinnä vain maaperän seismiseen tutkimiseen, ja mikäli yhtiöt kokevat porausten aloittamisen epäedulliseksi, jää hallitus nuolemaan näppejään. Mikäli öljy-yhtiöt kokevat toimimisen edulliseksi, ne saavat toimia alueella 40 vuotta.Sademetsässä asuvat 15 000 Nahua ja Kugapakori-intiaania ovat eläneet niin eristyksissä, ettei niille ole kehittynyt vastustuskykyä tavallisille Eurooppalaisille sairauksille kuten flunssalle. Kun Shell tuli Nahua-intiaanien alueelle tekemään tutkimuksia vuonna 1984, räjähdysmäisesti levinnyt hinkuyskä- ja influenssaepidemia tappoi arviolta puolet Nahua-intiaaneista. Jäljelle jääneet pakenivat syvälle sademetsään.

Shellin projekti tulee tuhoamaan alkuperäisasukkaiden oikeuden päättää omasta elämästään luomalla alueelle tieyhteyksiä talonpoikien tulla ja tuomalla alueelle omaa henkilökuntaansa. Enemmän "sivistyksen" kanssa tekemisissä olleet Machiguenga-intiaanit pelkäävät että Shellin projekti tulee kääntymään samanlaiseksi katastrofiksi kuin öljynporaus Ogonimaassa Nigeriassa, ja niinpä he ovat järjestäytyneet vahtiakseen yhtiön toimia ja taistellakseen oikeuksiensa puolesta.

Kaasuprojekti ja alkuperäisten asukkaiden säilyminen ovat toisensa poissulkevia vaihtoehtoja. Siksi Nahua- ja Kugapakori-intiaanien pelastamiseksi Shellin kaasuprojekti on estettävä pikaisin vetoomuksin. Kirjoita siis espanjaksi (tai espanjaksi) osoitteeseen:

Compañia de Petróleo

Shell del Peroe SA

Av Nicholas Arriola

740 La Victoria, Lima

Telex 25288

Lähetä viestistäsi myös kopio osoitteeseen

Shell oy ab
Pääjohtaja Rolf Hasselblad
(Neilikkatie 17)
PL 16 01301 Vantaa

Lisätietoja Shellin toimista Nigeriassa, ja pian myös Shellin toimista Perussa saa osoitteesta
Shellin boikottikampanja

(ei toiminnassa keväällä 2001)
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments