Antti Rautiainen (anttirautiainen) wrote,
Antti Rautiainen
anttirautiainen

Sodan vastaista toimintaa Venäjällä

(Muutoksen kevät, kevät 2000)

Uusi Tshetsenian sota ei ole saavuttanut Venäjän kansan vankkumatonta kannatusta. Suuren kansanosan kannatuksen kuitenkin, terrorismin vastainen propaganda on onnistunut pyyhkäisemään edellisen sodan lopettaneen kansalaismielipiteen olemattomiin. Näin siitä huolimatta, että syksyllä tapahtuneista pommi-iskuista ei ole selvinnyt mitään mikä viittaisi tekijöiden olevan kaukasialaisia nationalisteja. Rjazanissa pomminasettamispuuhissa tavoitetut salaisen poliisin FSB:n agentit antavat aihetta epäilykseen aivan toisenlaisista syyllisistä.Tuhannet kuolleet sotilaat aiheuttaisivat esimerkiksi Yhdysvalloissa tässä vaiheessa jo laajaa kuohuntaa, mutta sankariuhrit sopivat venäläiseen propagandaan. Sankarit haudataan ja niiden puolesta kostetaan, jos ei kuole ei välttämättä tosi sankari olekaan. Tämä onnistuu erityisen hyvin niin kauan kun valtaenemmistön lähipiirissä ei ole ketään kuollutta tai haavoittunutta. Jos elämä sodan aikana jatkuu täysin samalla tavalla kun ennenkin, ihmisten luontainen vastenmielisyys sotia kohtaan on helppoa murtaa.

Kamppailu mielikuvista

Putin on onnistunut "normalisoimaan" sodan, luomaan Venäjälle orwellilaisen mielenmaiseman, jossa sota on rauhaa ja rauha on sotaa, totuus on valhetta ja valhe on totuutta. Tämä on saanut sodan vastustajista erityisesti anarkistit toimimaan valtamediaa vastaan. Esimerkiksi sodan vastaisen komitean 19. maaliskuuta Moskovassa järjestämään mielenosoitukseen anarkistit toivat kaksi ja puolimetrisen "rauhanpommin". Näin siksi, että koska jokainen ihminen voi joskus tulla terroristiksi, Tshetsenian asukkaiden joukkotuho ei voi mitenkään olla vielä riittävä terrorismin vastainen varotoimi - ainoa lopullinen ratkaisu on koko ihmiskunnan tuhoaminen ydinaseilla. Rauhanpommi oli koristeltu Orwellin iskulauseilla. Uusvasemmistolaisten "Sojuz-2000"-liikkeen ja "Uusi vasemmisto"-ryhmän 12. maaliskuuta järjestämässä vaaliboikottia ajaneessa mielenosoituksessa rikottiin lekalla televisioita.

Ennen viranomaisten suorittamaa toimittaja Andrej Babitskyn kidnappaamista valtamediassa ei sodanvastaisia ääniä kuulunut. Kun näytti todennäköiseltä että Babitsky oli Venäjän viranomaisten hallussa kidutettavana, erään toimittajaryhmän sietokyky ylittyi, ja he julkaisivat laajan ilmaisjakelulehden Babitskystä ja siitä miten valtamedian toimittajien ei anneta esittää sodasta omiaan, tai ylipäätänsä mitään kriittisiä näkemyksiä.

Ryhmiä on paljon, ihmisiä ei

Erilaiset ihmisoikeus-, anarkisti-, antifasisti- ja trotskilaiset ryhmät ja järjestöt ovat järjestäneet sodanvastaista toimintaa eri puolilla Venäjää. Näiden lisäksi sotaa vastustavat erilaiset stalinistiryhmittymät, jotka eivät tiettävästi kuitenkaan ole järjestäneet mitään katutoimintaa. Viime sodan aikana aktiivinen "Sotilaiden äidit" on ollut ilmeisesti julkisen mielipiteen takia lamassa, eikä ole Moskovassa juurikaan osallistunut katutoimintaan. Pietarissa Sotilaiden äidit järjestivät mielenosoituksen, johon yleisö suhtautui vihamielisesti. Moskovassa sekä mielenosoittajat, että metroissa mielenosoituksia mainostavia tarroja levittävät ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta saaneet olla rauhassa, vaikka yleisö keskustelee ja reagoi enemmän kuin Suomessa.


Vastarintaa Moskovassa

Moskovassa anarkistit ovat järjestäneet tänä vuonna kuusi mielenosoitusta joissa on ollut parhaimmillaan 110 ihmistä. Sodanvastainen komitea, jossa on edustettuna laajalti erilaisia sodan vastaisia ryhmiä anarkisteista Memorialin ja Helsinki komitean kaltaisiin ihmisoikeusjärjestöihin, on järjestänyt kuta kuinkin saman verran mielenosoituksia, näiden joukossa kaksi suurta joissa oli 520 ja 200 ihmistä. Mielenosoituksissa on vaadittu esimerkiksi Andrei Babitskyn vapauttamista ja "valtioterrorismin" lopettamista Tshetseniassa, lisäksi niissä on ollut yleiseen poliittiseen tilanteeseen liittyviä iskulauseita kuten "Alas poliisivaltio" tai "Stalin kuoli - Putin elää". Anarkistit ovat olleet useassa mielenosoituksessa ruumisarkun muotoisen vaali-uurnan kanssa jakamassa "äänestyslipukkeita", joissa on seitsemän kertaa Putinin nimi. Poliisi on häirinnyt mielenosoituksia jonkin verran, esimerkiksi Putinin henkilöä vastaan käynyttä materiaalia jakaneita on pidätetty "perustuslain vastaisen materiaalin levittämisestä". Kovin suuriin sortotoimenpiteisiin ei Putinin laajasta kansansuosiosta johtuen ole pitänyt ryhtyä, mutta jotain makua tulevan presidentin otteista tämä pienimuotoinen mielivalta arvatenkin antaa. Pienemmissä kaupungeissa, kuten Krasnodarissa ja Nizhni Novgorodissa mielenosoituksissa on ollut vain kourallinen ihmisiä.

Väkivallan vastaisen liikkeen toimintaa

Jekaterinburgissa Aseistakieltäytyjäliiton yhteistyökumppani DPN ("Väkivallan vastainen liike") on järjestänyt tammikuusta lähtien joka lauantai mielenosoituksia sotaa ja asevelvollisuutta vastaan kaupungin keskustassa. Mielenosoituksissa on yleensä viitisentoista osanottajaa. Lisäksi ryhmä järjestää asevelvollisille viikoittaisia tiedotustilaisuuksia, ja yrittää antaa sotilaskarkureille oikeus- ja muuta apua. Tammikuussa ryhmän aktiivisimmat jäsenet Gleb Edelev ja Aleksandr Zimbovskij saivat jonkin mielivaltaisen pikkusäädöksen rikkomisesta mielenosoituksen yhteydessä kymmenen päivän vankeustuomion. Gleb ja Aleksandr aloittivat protestiksi nälkälakon, minkä seurauksena heidät vapautettiin jo neljä päivää myöhemmin. Keskiviikkona 23. helmikuuta Tshetseenien karkoituksen vuosipäivänä järjestetystä mielenosoituksesta poliisit kuitenkin hakivat Glebin ja Aleksandrin suorittamaan tuomiota loppuun, mistä välittömänä seurauksena he kieltäytyivät sekä ruoasta että juomasta. Lauantaina 26. päivä helmikuuta järjestetyssä mielenosoituksessa vaadittiin vangittujen tovereiden vapauttamista, ja seuraavana päivänä heidät sitten vapautettiinkin kaksi päivää etuajassa.

Lehden ilmestyessä Vladimir Putin on todennäköisesti jo valittu Venäjän presidentiksi. Tällöin sota on saavuttanut alkuperäisen tarkoituksensa, ja se mahdollisesti lopetetaan. Ainakin olisi syytä toivoa näin, koska sodan vastainen kansalaismielipide ei Venäjällä tule olemaan riittävän vahva sodan lopettamiseen vielä pitkään aikaan. Ennen pitkää ihmisten silmät tulisivat ilman muuta avautumaan, mutta kovin moni tulisi kärsimään sitä odotellessa.

Antti Rautiainen
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments