Antti Rautiainen (anttirautiainen) wrote,
Antti Rautiainen
anttirautiainen

Diplomatiaa sirkusesityksessä - Toimintakalenteri, kesä 1996.

Diplomatiaa sirkusesityksessä

On länsimaissa yleistynyt tapa, kansalaisjärjestöjen osallistuminen suuryhtiöiden yhtiökokouksiin. Sinänsä yhtiökokousten merkitystä ei pidä liioitella, perinteinen yläluokka väistyy vuosi vuodelta päätöksentekokoneistossa suuryhtiöiden siirtyessä lähinnä vain toistensa omistukseen. Vakinaisiin riitteihin tottunut pienosakkaanomistajien luokka on kuitenkin tottunut jokakeväiseen näytelmään, jossa yhtiön johtokunta astuu esiin näyttämään naamaansa ja kertomaan kantansa miten yhtiötä pitäisi vastedes luodata eteenpäin, todellisten päättäjien suosion säilyttämiseksi.Yhtiökokous, johon siis voi osallistua osakkeita omistamalla, takaa kuitenkin kansalaisjärjestöille hyvän kanavan saada näkemyksiään läpi. Pahimmatkaan reformistijärjestöt eivät toki yritä vaikuttaa suuryhtiöiden toimintaan osake-enemmistöä saavuttamalla, yhtiökokouksiin osalllistuminen on vain kanava kertoa osakkaille näkemyksiään ja antaa heille näin mahdollisuus käyttää valtaansa edes johonkin hyvään. Usein tietysti kriittiseen keskusteluun pyrkiminen on aivan yhtä tyhjän kanssa -samaan tulokseen aktivistit pääsisivät saapumalla paikalle alasti ja heittelemällä keinoverta osallistujien päälle.
Ennen näin äärimmäiseen toimintaan ryhtymällä on kuitenkin muistettava että pieniä muutoksia voi aivan hyvin saada yhtiökokouksessa läpi, Stockmannin turkissalonki tulee varmasti olemaan katkolla kun ensimmäinen asiallisesti pukeutunut eläinoikeusaktivisti saapuu yhtiökokoukseen, ja selittää lakkauttamistarpeen taloudellisilla realiteeteilla. Kahden vuoden kampanjoinnin jälkeenkään monet tämänvuotiseen yhtiökokoukseen saapuneet eivät oikein tuntuneet tajuavan mielenosoituksen syytä, eikä heillä varmastikaan ollut mitään periaatteellista eläinten oikeuksia vastaan.
Kansainvälisiä suuryhtiöitä Suomessa riittää, vaikka monet eivät olekaan pörssissä noteerattuja. Joidenkin yhtiökokouksiin osallistumisesta ei välttämättä hyödy mitään, esim. McDonald'sin, Shellin, Rettigin, Atrian ja Turkistuottajien liikeidea on jo niin väärin ettei niille ole välttämättä muuta sanottavaa kuin vaatimus yhtiön toiminnan lakkauttamisesta. IVO:n kaltaisissa yhtiöissä protesti olisi ehkä symbolinen, vaatimus uusiutuviin energialähteisiin siirtymisestä kun on osakkaille varmastikin vielä vierasta. Mutta vielä jää jäljelle yhtiöitä joiden rikokset ovat lähinnä tiettyjä hankkeita, Valmetin ja Hackmannin kokouksissa voi asettautua asevientiä vastaan, Outokummulta voi vaatia yhteistyön lopettamista Uuden Guinean alkuasukkaita vastaan sotivan RTZ-kaivosyhtiön kanssa, UPM-Kymmenettä tai Ensoa voi painostaa lopettamaan projektit Karjalassa tai Kaakkois-Aasiassa.
Osakkeiden ostaminen vaatii aina tietyn rahallisen panoksen, jonka vuoksi niitä kannattaa hankkia yhdessä. Olemassa olevien järjestöjen käyttäminen on hieman ongelmallista, järjestön riippumattomuus voitaisiin asettaa kyseenalaiseksi. Parhaassa tapauksessa monet yhden osakkeen omistajat voivat kuitenkin tehdä yhtiökokouksesta johtokunnalle ja suurille omistajille todellista helvettiä, kuten Royal Dutch-Shellin viime, ja toivottavasti tämänvuotisessakin yhtiökokouksessa Hollannissa.
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments