Antti Rautiainen (anttirautiainen) wrote,
Antti Rautiainen
anttirautiainen

Edward Goldsmithin uusoikeistolainen ideologia

(Muutoksen kevät #21)

Englantilaisen monimiljonäärin, the Ecologist-lehden perustajan ja johtajan Edward Goldsmithin ajattelu ansaitsee kiistatta oman lukunsa ympäristöliikkeen oikeistovaikutteita tutkittaessa. Goldsmith on yksi maailman ympäristöliikkeen keskeisimmistä vaikuttajista sekä mesenaattina että ideologina - ikävä kyllä. Englannissa hän on viimeisen 30 vuoden aikana ollut perustamassa muun muassa Maan ystäviä, Survival Internationalia ja Vihreää puoluetta.Viidakon laki on kova kaikille

Goldsmithin ajattelun punainen lanka on "äiti maan lakien" mukaan organisoitu "vakaa yhteiskunta". Tärkein laki on, että "kaikki luonnolliset järjestelmät on järjestetty hierarkisesti". Esimerkki vakaasta yhteiskunnasta on keskiajan Eurooppa. "Keskiajan maaorjat olivat sidotut maahan, mutta heidän suhde herraansa oli keskinäisten velvoitteiden eikä taloudellisen hyväksikäytön määrittämä. Maaorjat saivat herroiltaan vastineeksi turvallisuustakuita."

Kun vakaa yhteiskunta on saavutettu radikaalisti väkilukua karsimalla (Goldsmith ei mene yksityiskohtiin siinä kuinka tähän päästään), täytyy Goldsmithin mukaan kehittää "voimia" jotka säilyttävät vakauden. Esimerkiksi "miesten neuvosto", joka jakaa nuorille miehille avioliittolupia. "Perhe on luonnollisin yhteiskunnallisen organisaation yksikkö ... Nainen huolehtii lapsista, mies huolehtii elannosta... yksinäiset äidit ovat kaukana tästä normista."

"Epäsosiaalisia ja rikollisia kaupunkislummien asukkaita" ei enää siedetä, koska "myös luonnossa on mekanismit jotka huolehtivat evoluution mukana syntyneiden mutaatioiden eliminoimisesta". Mutta "mitä yksittäisessä organismissa on niin erikoista?" kysyy Goldsmith.

Goldsmith on huolissaan siirtolaisuudesta ja monikulttuurisuudesta, koska "eri kansakuntien on annettava kehittyä erikseen...Kemal Atatürk erotti aikanaan kreikkalaiset ja turkkilaiset toisistaan, tätä kauhisteltiin laajalti... mutta eikö meidän pitäisi hyväksyä hieman vaikeuksia jotta saavuttaisimme vakaan yhteiskunnan?"

Poliittinen yhteys

Uusoikeistolla tarkoitetaan valtavirran oikeistopuolueita radikaalimpia ryhmiä, jotka kuitenkin yrittävät karistaa fasistien aatehistorian vähiten muodikkaita piirteitä harteiltaan. Uusoikeisto on ennen kaikkea intellektuellien liike, sillä on vähän suoria yhteyksiä katuväkivallan kanssa. Uusoikeisto yrittää tehdä tienavauksia vasemmalle silloin kun se ei joudu tinkimään naisten, seksuaalivähemmistöjen ja siirtolaisten vastaisesta aaterungostaan - esimerkiksi amerikan intiaaneja ja muita alkuperäiskansoja puolustetaan niin kauan kun ne "eivät tule tänne".

Vuodesta 1994 lähtien Goldsmith on luennoinut Ranskan äärikansallisen Front National-puolueen think tankin GRECE:n tilaisuuksissa. Goldsmith on sanonut GRECE:n pääideologista Alain de Benoistista että "Hyvä kaveri tämä de Benoist, hänessä ei ole mitään vikaa". Vuonna 1997 hän oli GRECE:n sisarjärjestön, Belgian suositun flaamiäärioikeiston Vlaams Blokin TeKoS:n järjestämässä tilaisuudessa pääpuhujana teemasta "miten selviämme dekadenssistä?". Ecologist mainostaa joka kuukausi Australialaista antisemitististä salaliittoteorialehteä Nexusta, ja tarjoaa jopa alennusta yhteistilaajille.

Goldsmith on kiistatta Brittien saarten EU-kriittisen liikkeen tärkeimpiä rahoittajia. Vaikka Suomen EU-kriittisen liikkeen parin vuoden takaiset oikeistotienavaukset on ehkä tulkittavissa lähinnä naiviksi virheeksi, ne ovat oireilua huolestuttavasta laajemmasta trendistä.

Uudet liikkeet

Goldsmith on yksi International Forum on Globalisationin johtokunnan jäsenistä ja alkuperäisistä koollekutsujista. Tämän eliittiklubin jäseniä on muunmuassa Ranskan valtion rahoittamana Seattleen matkustanut, avoimella sabotaasilla kuuluisuuteen kiivennyt José Bové. Toinen jäsen on Public Citizen-kansalaisjärjestön Mike Dolan, joka sanoi että "Vuoden 2000 presidentinvaaleissa Pat Buchanan on ehdokas joka ehdotta puolustaa työtätekevää perhettä globalisoituvassa taloudessa." Varmaankin, jos perhe ei satu olemaan musta, juutalainen tai vasemmistolainen - antisemitisti Buchananin mielestä "Hitler oli hyvin rohkea yksilö". Hän pitää myös Argentiinan sotilasvallankaappauksen vaatimia 6000-150 000 uhria "tarpeellisena uhrauksena poliittisen vakauden saavuttamiseksi". IFG:n jäsenistä Myös Mark Ritchie Institute of Agriculture and Trade Policystä ja Susan George ovat iloisia äärioikeistolaisten ja vasemmistolaisten lähentymiskehityksestä. David Kortén, myös IFG:n jäsen, on taloudellisen globalisaation vastaisten liikkeiden mediatähtii varmasti lähinnä siksi että hän on avoimesti konservatiivi, jonka ihanneyhteiskunta on 50-luvun kapitalismi ennen globalisaation aikakautta. Korténin mukaan ennen vanhaan "rikkaat ja köyhät yhtälailla... jakoivat tunteen kansallisista ja yhteisön intresseistä".

Monissa länsimaissa maailmantalouden globalisaation vastaiset liikkeet ovat antaneet uutta potkua ruohonjuuritason kansalaisliikkeille. IFG:n kaltaiset instituutiot edustavat liikkeelle painolastia joka on vetämässä vahvasti toiseen suuntaan - en usko että Korténin ja Goldsmithin kaltaisia porvareita lukuunottamatta kukaan haluaisi takaisin kommunistivainojen, Korean sodan, rotuerottelun ja Etelän itsenäisyystaistelujen verisen tukahduttamisen vuosikymmenelle, jolla kansalliskaartin kutsuminen lakkoja hajoittamaan oli Yhdysvalloissa vielä aivan normaalia.

Antti Rautiainen

Kirjoituksen lähteenä on käytetty lähinnä Yhdysvaltalaisen Left Business Observer-lehden ja Hollantilaisen Fabel van den Illegaal-ryhmän artikkeleita. Kaikki materiaali lukuisine lähdeviitteineen on luettavissa sveitsiläisen Savanne-tietotoimiston ylläpitämältä Right-left sivustolta,

http://www.savanne.ch/right-left.en.html
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments